Kiespijn na wortelkanaalbehandeling - Kiespijn. Tips en wat te doen bij kiespijn

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Kiespijn na wortelkanaalbehandeling

Gebitsproblemen

Een wortelkanaalbehandeling is door verdoving vrijwel pijnloos, maar er kan de behandeling napijn ontstaan dat voelt als kiespijn.
De kiespijn na een wortelkanaalbehandeling is goed te verlichten middels paracetamol of ibuprofen. Wanneer de pijn lang blijft aanhouden is het raadzaam contact op te nemen met de tandarts om er nog eens naar te laten kijken.

Wortelkanaalbehandeling

Onder de tand of kies ligt de wortel en iedere wortel heeft één of meer wortelkanalen. Een tand heeft doorgaans één kanaal en een kies meerdere. Een wortelkanaal is gevuld met bindweefsel, zenuwvezels en bloedvaatjes en wordt ook wel pulpa genoemd.
Pulpa kan ontstoken raken door een valpartij, een lekkende vulling of tandbederf. Een ontsteking in de wortelkanaal kan zich uitbreiden naar het bot, omdat de kanalen via de wortelpunt in verbinding staan met het bot.

De behandeling

Bij een wortelkanaalbehandeling wordt allereerst een röntgenfoto gemaakt om de wortelkanalen te bekijken en om de ontsteking te traceren.
Nadat de kanalen zijn geobserveerd, krijgt u een verdoving en maakt de tandarts via de bovenkant van de kies door te boren een opening.
Nadat de kies aan de bovenkant is opengemaakt, kan de arts het ontstoken weefsel verwijderen en reinigt hij de kies. Na de reiniging wordt de ruimte opgevuld en afgewerkt met een vulling.

De duur van een wortelkanaalbehandeling kan variëren van een half uur tot twee uur, afhankelijk van het aantal kanalen dat is ontstoken.
Na een wortelkanaalbehandeling is er veelal niets zichtbaar aan tanden of kiezen en wortelkanaalbehandelingen zijn over het algemeen succesvol.
Indien u na een behandeling toch last krijgt en een ontsteking vermoed, kan de behandeling worden herhaald. Als ook dat niet helpt kan de tandarts of kaakchirurg een wortelpuntoperatie uitvoeren. Dit wordt ook wel apexresectie genoemd.

Wel of geen wortelkanaalbehandeling?

De kiespijn kan dus ontstaan na een wortelkanaalbehandeling, maar is veelal maar een tijdelijke pijn. Wanneer u geen wortelkanaalbehandeling ondergaat, wanneer dat nodig is, heeft u wel geen kiespijn naderhand maar is het trekken van de kies of tand de enige oplossing. De pulpa herstelt namelijk niet vanzelf en het is beter om uw eigen tanden en kiezen te behouden.

Voor meer informatie over een wortelkanaalbehandeling kunt u terecht bij uw tandarts.

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu