Witte vlekjes op tanden - Kiespijn. Tips en wat te doen bij kiespijn

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Witte vlekjes op tanden

Nieuws

De oorzaak van witte vlekjes op tanden zijn verschillend. Hieronder staan de mogelijke oorzaken van die vervelende witte vlekjes.

 
Ontkalkingsvlekken

Witte vlekjes komen meestal op voor op de voortanden, waarbij het in de meeste gevallen gaat om ontkalkingsvlekken. Dit ontstaat veelal doordat bacteriën in de mondholte suikers in voeding omzetten in een zuur dat het glazuur van de tanden aantast. Dit worden dan ook wel ontkalkingsvlekken genoemd, dat er uitziet als een witte vlek op de tand.

Met name bij jongeren die een beugel hebben gedragen worden ontkalkingsvlekjes veel gezien. Door de beugel wordt het niet alleen moeilijker om grondig te poetsen, maar over het algemeen zijn jongeren ook minder gemotiveerd om goed hun gebit te reinigen. De ontkalkingsvlekken kunnen dan zichtbaar worden na het verwijderen van de beugel op plekken waar de brackets, ofwel slotjes, zaten.  

Een middel dat de kans op witten vlekjes op tanden vermindert is Tooth Mousse. Het middel kan tijdelijk gebruikt worden en voor langdurig gebruik moet je eerst overleggen met de tandarts.

Bestel Anti-Snurkbeugels Online
Fluorose

De tweede mogelijke oorzaak van witte vlekken op tanden is een te hoge blootstelling aan fluoride in de jeugdjaren. Dit wordt ook wel mottled enamel of fluorose genoemd. Voorheen werd er extra fluoride toegevoegd aan drinkwater of werd geadviseerd jonge kinderen extra fluoridetabletten te geven om het tandglazuur sterker te maken. Een overdosis fluoride ken echter nadelen en om die reden is in 2008 besloten om in Nederland en België geen extra fluoride meer aan drinkwater toe te voegen. Daarnaast is de dosis fluoride in kindertandpasta vermindert en worden extra fluoridetabletten alleen nog op advies van de tandarts voorgeschreven.  

Koorts

Witte vlekjes kunnen bij jonge kinderen ook op de tanden voorkomen door koorts. Door de koorts reageren de glazuurvormende cellen gevoeliger op een verhoging van de lichaamstermperatuur. Hierdoor kan tijdens de vorming van het glazuur witte vlekjes op de tanden ontstaan.

Voordelige mondverzorging begint bij Dentsend
Mondademhaling

Tot slot kunnen witte vlekjes op tanden ook ontstaan door mondademhaling, zoals het ademen door de mond tijdens het slapen met de mond open. Hierdoor droogt het gevoelige glazuur op de tanden uit en ontstaan er witte vlekjes op de tanden.

Witte vlekjes op tanden verhelpen

De witte vlekjes op de tanden zijn vervelend en veel mensen storen zich aan die witte vlekken. Het kan geen kwaad, maar veel mensen willen dit toch graag verhelpen. De tandarts stelt over het algemeen twee mogelijkheden voor aan hun patiënt.

De eerste mogelijkheid is om de tanden te laten bleken. Dit kan pas vanaf de leeftijd van 14 jaar, maar het is aan te bevelen dit pas te doen wanneer je 18 bent. Bespreek dit met je tandarts, want er zijn verschillende soorten bleekmethode en het is verstandig de keuze in samenspraak met je tandarts te maken.

De tweede mogelijkheid en tevens een door veel mensen niet gewaardeerde methode is om de tanden te slijpen en te vullen met een vulling. Bij deze methode wordt er dus geslepen aan een gezonde tand, wat over het algemeen niet is aan te raden. De vulling is erg sterk en veelal nog sterker dan de tand zelf, maar het struikelblok blijft het slijpen van een gezonde tand. Indien de tandarts deze mogelijkheid voorlegt, bespreek dit dan goed met de arts en zoek desnoods ook nog even contact met een andere specialist. Het is per definitie geen slechte of gevaarlijke ingreep, maar nogmaals het gaat om het slijpen van een gezonde tand.

Het behandelen van witte vlekjes op de tanden is niet noodzakelijk, maar veel mensen ergere zich er toch aan. Wil je liever niet je tanden laten bleken of je tanden laten slapen om die witte vlekjes van de tanden te verwijderen. Kun je er ook gewoon voor kiezen om het zo te laten en er niets aan te doen.

 
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu