Kiespijn verstandskies - Kiespijn. Tips en wat te doen bij kiespijn

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Kiespijn verstandskies

Gebitsproblemen

In het gebit is er ruimte voor 32 kiezen en tanden en de verstandskiezen zijn de laatste vier kiezen die achter in de mond groeien. Verstandskiezen groeien bij mensen veelal tussen de 18e en 22ste levensjaar.

Verstandskiezen kunnen voor pijn in de mond zorgen, omdat het gebit bij veel mensen maar ruimte heeft voor 28 tanden en kiezen of minder. De verstandskiezen drukken tegen andere tanden aan of groeien schreef, wat zorgt voor pijn in de kiezen. Verstandskiezen zorgen niet altijd voor problemen, maar bij veel mensen is dit wel het geval. Sommige tandartsen verwijderen bijna altijd de verstandskiezen of verwijzen u door naar een kaakchirurg om de kiezen te laten verwijderen, omdat de kans op ontstekingen of schreefgroei groot is.

Kiespijn door verstandskiezen

Verstandskiezen die doorkomen kunnen pijn opleveren, maar dat wil nog niet zeggen dat de verstandskies altijd getrokken moet worden. De pijn is in eerste instantie te verhelpen met behulp van pijnstillers als paracetamol of ibuprofen.

Ook moet u voorzichtig borstelen op de plek waar de verstandskies doorkomt om ontstekingen zoveel mogelijk te voorkomen. Let op dat u de plek wel schoon houdt, dus vermijd de plek niet. Borstel alleen rustiger op de plek waar de verstandskies doorkomt.

Wanneer de pijn niet overgaat, u moeite krijgt met het openen van de mond of dat het tandvlees toch ontstoken raakt moet u contact opnemen met uw tandarts. Een tandarts kan de doorkomende verstandskies bekijken middels een röntgenfoto. De tandarts zal aan de hand van de foto de beslissing maken om de verstandskies wel of niet te trekken of te laten trekken door een kaakchirurg.

Verstandskies laten trekken

Het laten trekken van een verstandskies doet veelal geen pijn door de verdoving, maar is wel een vervelende ingreep. Na de verdoving valt het met de pijn ook wel mee door de pijnstillers die u meekrijgt of krijgt voorgeschreven. Het is raadzaam de instructies van de chirurg of tandarts op te volgen zodat u geen pijn ondergaat na de behandeling.

De wond kan na het trekken van de kies gaan zwellen en onprettig aanvoelen. Ook is het mogelijk dat de mond af en toe weer gaat bloeden, doordat u bijvoorbeeld in uw slaap op de kant van de operatie bent gaan liggen. Dat is niet erg, maar probeer dit wel zoveel mogelijk te vermijden. Leg bij het slapen gaan een handdoek op uw kussen, zodat u niet telkens uw kussensloop hoeft te verschonen.

Na het trekken van de verstandskies

Na het trekken krijgt u een aantal instructies mee die u 24 uur tot 48 uur na de ingreep moet opvolgen om de kans op complicaties te voorkomen. Zo mag u geen warm eten of drinken nuttigen tot de verdoving is uitgewerkt, moet u roken en alcoholgebruik zoveel mogelijk minimaliseren en moet u de bloedprop met rust laten om het bot te beschermen.
Roken is hoe dan ook een aanslag op uw gebit en u kunt voor zowel uw gezondheid als uw gebit beter stoppen met roken.

Ook mag u de eerste 6 uur na het trekken van de kies uw mond niet poetsen of reinigen. Poets na deze 6 uur uw andere tanden, zoals u normaal doet maar pas op de plek waar de verstandskies is getrokken. Vaak krijgt u van de kaakchirurg of tandarts een antibacteriële mondspoeling mee naar huis om de wond toch goed te kunnen verzorgen.

Wanneer u twee dagen nadat de kies is getrokken hevige pijn heeft of de pijn voelt opkomen kan het zijn dat de bloedprop is aangetast. Neem in dit geval direct contact met de tandarts op om verdere complicaties te voorkomen.

Tips

Wanneer u een verstandskies heeft laten trekken is het verstandig op te passen met scherpe en harde voeding als noten, harde broodjes of het eten van een ongesneden appel uit de hand. Bij het kauwen kan dit de wond aantasten, waardoor er weer een bloeding ontstaat. Een bloeding is veelal niet erg, maar is wel vervelend en remt het helingsproces. Test bij het eten van voedsel wat wel of niet gaat, zodat u zo min mogelijk de wond aantast.

Ook is het belangrijk de instructies van de tandarts of kaakchirurg na te leven. Hierdoor wordt de kans op complicaties als ontstekingen kleiner en zult u sneller weer kunnen genieten van een tussendoortje als een bakje met noten.

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu