Kiespijn door tanderosie - Kiespijn. Tips en wat te doen bij kiespijn

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Kiespijn door tanderosie

Gebitsproblemen

Tanderosie is het oplossen van glazuur op tanden en kiezen door zuren en is een groot probleem voor het gebit. Het glazuur om tanden en kiezen kan door het zuur helemaal oplossen en eenmaal verdwenen glazuur komt nooit meer terug.

De beschermlaag, glazuur, die om tanden en kiezen zit zorgt voor bescherming en is belangrijk voor een gezond gebit. Ook biedt glazuur bescherming tegen bacteriën in de mond.

Mensen met weinig speeksel lopen meer kans op tanderosie dan mensen met veel speeksel. Speeksel beschermt, reinigt en herstelt namelijk het gebit en zorgt zo voor een natuurlijke bescherming.

Oorzaak tanderosie

Tanderosie zorgt voor slijtage aan het tandglazuur en kan ontstaan door zowel zuren in het lichaam, ofwel intrinsieke zuren, of zuren van buitenaf, extrinsieke zuren.

  • Intrinsieke zuren

Intrinsieke zuren zijn zuren in het lichaam en kunnen slijtage aan het tandglazuur aanbrengen. De bekendste en grootste boosdoener is maagzuur. Maagzuur kan in de mond komen bij mensen met brandend maagzuur, spijsverteringsklachten, boulimia patiënten of bij mensen met pijn in de maag. Een middel tegen maagzuur is Pantoprazol. Meer over boulimia en het gebit.

Maagzuur is noodzakelijk voor het verteren van voedsel en zijn schadelijk voor het gebit. Ieder mens heeft maagzuur, alleen het is niet de bedoeling dat het maagzuur omhoog komt. Toch heeft iedereen er wel een last van, maar bijvoorbeeld continu brandend maagzuur is niet gewoon en moet dus worden verholpen om tanderosie te voorkomen.

Het is raadzaam om eerder genoemde klachten direct aan te pakken om zodoende schade aan het gebit te voorkomen. Hiervoor kunt u contact opnemen met uw huisarts of apotheker.

  • Extrinsieke zuren

Extrinsieke zuren zijn zuren van buitenaf en kunnen slijtage aan het tandglazuur bezorgen bij te veel, te vaak of te lange inname van voeding met zuur. Zuren die het gebit kunnen aantasten zitten in zure voeding als koolzuurhoudende dranken (frisdrank), vruchtendranken, wijn en medicaties (aspirine en vitamine C).
Lees hier meer over tanderosie door vruchtendranken en frisdranken.

Het is belangrijk, net als in veel andere gevallen, niet te veel of te vaak gebruik te maken van deze zure voeding. Ook helpt het om na een glas vruchtendrank een glas water in te nemen, om het zuur direct te spoelen. Dit geldt ook voor inname bij frisdranken, wijn of medicatie.

Ook kunnen mensen door hun beroep te veel extrinsieke zuren in de mond krijgen, zoals een metaalbewerker of wijnspecialist.

Symptomen tanderosie

Tanderosie is in het begin nauwelijks zichtbaar, maar in een later stadium kunnen de tanden en kiezen gevoeliger worden bij het eten en drinken. Het tandglazuur wordt namelijk minder sterk en veroorzaakt op den duur gevoeligheid.

Ook het geler worden van de tanden is een symptoom van tanderosie. Het donker gekleurde tandbeen wordt zichbaarder en veroorzaak de gele kleur op de tanden. Naast gele tanden kunnen de tanden of kiezen ook kleiner worden bij tanderosie.

Tanderosie verhelpen

Tanderosie is nog niet te behandelen en is veelal in een vroeg stadium ook niet noodzakelijk om te behandelen. Het voorkomen van tanderosie of uitbreiding van tanderosie is wel mogelijk en vooral belangrijk om volgende problemen te voorkomen.

Tanderosie of uitbreiding van tanderosie kunt u zelf eenvoudig verminderen door middel van de volgende tips:

  • Drink geen zure dranken voor het slapen gaan

  • Drink zoveel mogelijk met een rietje

  • Vermijd light producten

  • Drink na frisdranken of vruchtendranken een glaasje water of spoel de mond met water

  • Slik zo snel mogelijk frisdranken en vruchtendranken door

  • Beperk het gebruik van frisdranken en vruchtendranken en drink zo veel mogelijk water, thee zonder suiker, yoghurtdrank of melk.

  • Houdt u aan de aanbevolen mondhygiëne. Lees hier


  • Het is natuurlijk niet mogelijk om dit altijd na te leven, maar met de grondregel: 'Te veel, te vaak en te lang is slecht voor je tanden' en deze tips kunt u tanderosie wel degelijk tegengaan. Indien het glazuur volledig is opgelost en de dentine, ofwel tandbeen, is bereikt kan dit resulteren in overgevoelige tanden of kiezen. Dit kan zelfs leiden tot pijn in de mond bij het eten of drinken van voedsel en dan is uiteindelijk een behandeling noodzakelijk. De tandarts zal dan proberen middels vullingen het gebit weer te herstellen. Wanneer dit niet meer mogelijk is kan de tandarts de tanden of kiezen behandelen met behulp van inlays, facings of kronen. Dit laatste is alleen bij ernstige gevallen of bij een verandering van het uiterlijk van tanden en kiezen aan de orde.
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu