Kiespijn door parodontitis - Kiespijn. Tips en wat te doen bij kiespijn

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Kiespijn door parodontitis

Gebitsproblemen

Parodontitis is een vergevorderde tandvleesontsteking en gaat verder dan een ontsteking in het tandvlees alleen. Tandplak kan ontstekingen in de rand van het tandvlees veroorzaken, ofwel gingivitis. Dit is een stadium voor parodontitis. Gingivitis kan zich uiteindelijk uitbeiden naar het kaakbot, wat kan leiden tot parodontitis.

Oorzaak parodontitis

Ontsteking in de tandvleesrand kan zich richting het kaakbot uitbreiden, waardoor het tandvlees los laat van tanden of kiezen. Hierdoor ontstaat tussen de tanden en het tandvlees een ruimte die moeilijk is schoon te houden. In deze ruimte nestelt zich weer tandplak, maar omdat deze ruimte nauwelijk tot niet wordt schoongemaakt ontstaan er ontstekingen dieper in het gebit.

Bij ontstekingen dieper in het gebit worden vezels en kaakbot afgebroken en ontstaan er diepere ruimtes tussen tand en tandvlees. In de diepere ruimtes verkalken delen tandplak tot tandsteen. Dit proces, afbraak van kaakbot en vezels, wordt paradontitis genoemd. Kaakbot dat is afgebroken zal nooit meer helen en komt nooit meer terug.

Symptomen parodontitis

Parodontitis blijft vaak onopgemerkt, omdat de symptomen laat of nauwelijks zichtbaar zijn. Symptomen van parodontitis zijn identiek aan de symptomen van ontstoken tandvlees. Zo kan het tandvlees opzwellen, rood worden, bloeden bij het poetsen of eten en kan een slechte adem of vieze smaak in de mond duiden op parodontitis. Ook kan het tandvlees terugtrekken, maar alle symptomen zijn vrijwel altijd pijnloos.

Wanneer parodontitis niet wordt opgemerkt of niet wordt behandeld zullen de klachten toenemen. Symptomen van parodontitis in een vergevorderd stadium zijn het los gaan staan van kiezen en tanden en kunnen er ruimtes in het gebit ontstaan die de mondverzorging kunnen bemoeilijken. Door dit laatste zullen er steeds meer klachten ontstaan in het gebit.

Rokers, diabetes patiënten, stress, zwangerschap, medicijngebruik en ziekte verhogen de kans op parodontitis. Het is daarom belangrijk ook uw tandarts te informeren over uw gezondheid, zodat de tandarts op de hoogte is van de situatie.

Gevolgen Parodontitis

De gevolgen van parodontitis zijn niet prettig en fraai. Zo kan teruggetrokken tandvlees zorgen voor een lelijk gebit en komen de wortels van de tanden en kiezen bloot te liggen. Blootliggende wortels kunnen leiden tot gevoelige tanden en kiezen bij het eten en drinken van warm, koud, zuur of zoet voedsel.

Daarnaast worden vezels en kaakbot bij parodontitis afgebroken, wat nooit meer terugkomt. Hierdoor kunnen de tanden en kiezen uiteindelijk los komen te staan, waarbij ze tenslotte kunnen uitvallen. Dit is niet alleen zonde voor het gebit, maar zorgt ook voor een lelijk gebit.

Op tijd ingrepen kan voorkomen dat tanden en kiezen los komen te staan en/of uitvallen. U kunt zelf al heel veel doen, maar ook een tandarts en mondhygiënist kan u hierbij helpen.

Zelf moet u ervoor zorgen dat u zich houdt aan de richtlijnen voor een goede mondhygiëne. Deze zijn eerder genoemd bij ontstoken tandvlees. Deze richtlijnen gelden zowel voor ontstoken tandvlees als voor parodontitis en helpen ook om ontstoken tandvlees en parodontitis te voorkomen.

Een tandarts of mondhygiëniste zal de moeilijk bereikbare plekken voor uw reinigen. De verdiepte pockets door parodontitis zijn niet of nauwelijk te bereiken en daarom zullen zij dit voor u schoonhouden. Het is dan ook belangrijk om een bezoek te brengen aan een tandarts wanneer u parodontitis heeft. Wanneer regelmatig de tanden, kiezen en pockets worden gereinigd zal de ontsteking verdwijnen en het tandvlees enigzins herstellen.

Flapoperatie

Wanneer de diepliggende pockets ook niet door een mondhygiëniste of tandarts kunnen worden gereinigd is een flapoperatie een mogelijkheid. Bij de flapoperatie wordt onder verdoving het tandvlees opzij geschoven en gereinigd, alsmede het ontstoken weefsel verwijderd. Na reiniging en verwijdering van het ontstoken weefsel wordt het tandvlees weer aan de tanden of kiezen gehecht.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met uw tandarts of parodontoloog.

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu