Kiespijn door ontstoken tandvlees - Kiespijn. Tips en wat te doen bij kiespijn

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Kiespijn door ontstoken tandvlees

Gebitsproblemen

Gezond tandvlees is roze van kleur en ontstoken tandvlees is rood en opgezwollen. Ontstoken tandvlees wordt in de eerste fase gingivitus genoemd, maar is voor veel mensen moeilijk te herkennen. Het is moeilijk om te bepalen of het tandvlees is ontstoken of ongezond is, maar er is een algemene regel die luidt: Gezond tandvlees, bloedt nooit. Ontstoken of ongezond tandvlees bloedt sneller als gevolg van stoken, poetsen of flossen.

De eerste fase van ontstoken tandvlees wordt gingivitus genoemd en een later stadium parodontitis. In deze laatste fase gaat het niet meer alleen om een ontsteking van het tandvlees, maar spreken we over een ontsteking in het kaakbot. Een arts kan u dan metronidazol voorschrijven, een antibiotica dat een remmende werking heeft op de groei van bacteriën.

Tandpasta bij kiespijn
Oorzaak ontstoken tandvlees

Ontstoken tandvlees ontstaat door een ontsteking in de rand van het tandvlees  door bacteriën in tandplak. Tandplak is een plakkerige en zachte bacteriemassa, ofwel biofilm, met speekseleiwitten op tanden en kiezen. Deze massa kan bij niet goed of onvoldoende poetsen, flossen, stoken of spoelen leiden tot tandsteen. Tandplak kan verkalken tot tandsteen en zit vast aan kiezen of tanden. Over het tandsteen komt weer een laagje tandplak en wordt de hele situatie herhaalt waardoor het tandsteen erger wordt.

Ontstoken tandvlees is dus niet altijd zichtbaar en geeft nauwelijks pijnklachten. Toch is het mogelijk ontstoken tandvlees te herkennen als het tandvlees slap, rood of opgezwollen is of dat tandvlees gaat bloeden bij het poetsen. Ook kenmerken als een slechte adem of vieze smaak in de mond kunnen duiden op ontstoken tandvlees.

Gevolgen ontstoken tandvlees

Ontsteking in de tandvleesrand kan zich richting het kaakbot uitbreiden, waardoor het tandvlees los laat van tanden of kiezen. Hierdoor ontstaat tussen de tanden en het tandvlees een ruimte die moeilijk is schoon te houden. In deze ruimte nestelt zich weer tandplak, maar omdat deze ruimte nauwelijk tot niet wordt schoongemaakt ontstaan er ontstekingen dieper in het gebit.

Bij ontstekingen dieper in het gebit worden vezels en kaakbot afgebroken en ontstaan er diepere ruimtes tussen tand en tandvlees. In de diepere ruimtes verkalken delen tandplak tot tandsteen. Dit proces, afbraak van kaakbot en vezels, wordt paradontitis genoemd. Kaakbot dat is afgebroken zal nooit meer helen en komt nooit meer terug.

Ontstoken tandvlees verhelpen en voorkomen

Het beste is natuurlijk om ontstoken te voorkomen en dat kan door uw mond goed te verzorgen. Een goede mondhygiëne is belangrijk voor zowel de tanden als het tandvlees.

Bloed na het poetsen betekent veelal ontstoken tandvlees en u moet dan direct actie ondernemen om uw tandvlees weer gezond te maken. Ontstoken tandvlees ontstaat door tandplak, wat u eenvoudig kunt verwijderen met een goede mondverzorging. Om tandplak te verwijderen kunt u gebruik maken van de volgende regels:

  • Poets minimaal 2 keer per dag uw tanden met het liefst een elektrische tandenborstel. Een elektrische tandenborstel is effectiever gebleken dan poetsen met een tandenborstel. Het is natuurlijk nog beter als u zowel in de ochtend, in de middag en in de avond uw tandenpoetst, zodat bacteriën helemaal geen kans hebben.


  • Maak bij het poetsen gebruik van tandpasta met fluoride. Fluoride is een natuurlijke stof en maakt tanden en kiezen minder kwetsbaar voor bacteriën. Tegenwoordig zit in veel tandpasta fluoride, maar kijk voor de zekerheid op de verpakking.


  • Gebruik regelmatig tandenstokers, flossdraad, ragers of tongschrapers. Deze middelen helpen bij het tegengaan van tandplak op moeilijk tot niet te bereiken plekken voor een tandenborstel. Deze hulpmiddelen worden te weinig gebruikt door mensen, waardoor niet alleen ontstoken tandvlees vaak voorkomt maar ook gaatjes en dus kiespijn ontstaat in het gebit. In het ideale plaatje poetst u minimaal twee keer per dag uw tanden en stookt, flosst of raagt u minimaal één keer per dag.


  • Probeer na een het eten en drinken een glas water te drinken. Natuurlijk lukt dit niet altijd, maar als u er al mee bezig bent kan het al veel schelen. Door uw mond te spoelen of water te drinken worden de tanden gedeeltelijk gereinigd en blijven er minder bacteriën op de tanden achter.

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu