Frisdranken en vruchtensappen belangrijke oorzaak tanderosie - Kiespijn. Tips en wat te doen bij kiespijn

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Frisdranken en vruchtensappen belangrijke oorzaak tanderosie

Nieuws

Tandartsen waarschuwen vaak voor het gebruik van te veel, te vaak of te lange inname van frisdranken of vruchtensappen. Maar wat is er zo gevaarlijk aan de vruchtendranken, die zijn toch gezond?

In veel dranken, waaronder vruchtensappen, zitten zuren. Deze verborgen zuren worden opgeheven door toegevoegde suiker of zoetstof in frisdranken en vruchtensappen en zorgt ervoor dat de dosis zuur niet opvalt. Suikerstoffen, zoetstoffen en smaakstoffen kunnen het zuur maskeren en de smaak zegt dan ook weinig over hoe zuur een drank is.

Frisdranken en vruchtendranken zijn vrijwel overal te koop en veel producten zijn tegenwoordig hersluitbaar. Hierdoor drinken mensen te veel, te vaak en te lang vruchtendranken of frisdranken. Dit is slecht voor het gebit en tast het tandglazuur aan, waardoor glazuur om de tanden zelfs helemaal kan oplossen. Eenmaal verdwenen glazuur komt nooit meer terug en het is daarom belangrijk het tandglazuur in stand te houden. Dranken als appelsap, sinaasappelsap, energy drank, icetea, 7up, Sprite en Spa citron zijn het slechtst voor het gebit qua dranken.

Het is daarom raadzaam om het nuttigen van frisdranken of vruchtendranken te beperken en om zo veel mogelijk te vervangen door water, gewone thee zonder suiker en melk. Deze dranken tasten het tandglazuur niet aan. Ook yoghurtdranken en chocomel zijn niet schadelijk voor het gebit.

Naast vruchtendranken zijn ook zuur fruit of producten hiervan schadelijk voor het gebit. Natuurlijk is het goed om fruit te eten en dit moet u ook vooral blijven doen, alleen probeer dit te beperken tot 1 à 2 keer per dag. Ook levensmiddelen die zijn aangezuurd met azijn of citroenzuur zijn een kriem voor het gebit.

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu