Boulimia een gevaar voor tanden en kiezen - Kiespijn. Tips en wat te doen bij kiespijn

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Boulimia een gevaar voor tanden en kiezen

Nieuws

Boulimia is een eetstoornis en een gevaar voor het lichaam. Zo ook voor tanden en kiezen. Symptomen van boulimia zijn doorgaans eetbuien en compenseren, veelal door te braken, om controle te krijgen over het lichaamsgewicht. Het is een serieuze aandoening en is helaas lang onderschat. Boulimia kan namelijk leiden tot medische aandoeningen, waarbij in dit artikel de aandacht ligt op het gebit.

Dentsend
Boulimia en het gebit

Boulimia kent veel consequenties voor het gebit. Door te braken wordt voedsel herhaaldelijk langs het gebit omhoog opgewekt. Hierdoor worden tanden, kiezen, tandvlees en het gehemelte blootgesteld aan maagzuur. Maagzuur is schadelijk voor de speekselklieren en maagzuur lost daarnaast het glazuur van de tanden op.

Tandglazuur erosie

Het oplossen van glazuur zorgt voor verkleuring van tanden en kiezen en gevoeligheid voor warm en koud voedsel. Hoe langer u last heeft van boulimia, hoe groter de schade zal zijn! Glazuur beschermt tanden en kiezen, maar wanneer er te veel glazuur is opgelost kunt u last krijgen van gaatjes, infecties en zelf rotting. In het laatste geval kunnen de tandartsen niets meer voor u betekenen en zullen de tanden of kiezen getrokken moeten worden.
Erosie, afbraak, van tandglazuur gebeurt in combinatie met boulimia het meest bij de voortanden waar braaksel en maagzuur veelal langs komt. Ofwel, het zijn veelal de tanden en kiezen in het verlengde van de tong waar tandglazuur erosie voorkomt.

Ontsteking aan de speekselklieren

In combinatie met de schade van blootstelling aan maagzuur, zijn boulimia en tanden en kiezen ook met elkaar verbonden door de chronische ontstekingen aan de speekselklieren. Deze ontstekingen ontstaan door het braken. Een gevolg hiervan is, dat er minder speeksel wordt geproduceerd en de mondholte uitdroogd. Speeksel is belangrijk voor het gebit, want het beschermt je gebit tegen infecties, erosie en gaatjes, ofwel cariës.

Peridentities

Een persoon met boulimia kan ondervoed zijn. Hierdoor loopt iemand met boulimia een verhoogde kans op ontsteking van het vlies om de tand in de tandkas. Dit leidt tot een slecht herstel en verhoogd de kans op diverse aandoeningen in het gebit.

Tandarts kan helpen

Ex-boulimia of herstellende patiënten kunnen in samenwerking met de tandarts de schade proberen te beperken. De tandarts kan de patiënt helpen door:

  • In geval van tanderosie kan de tandarts een bescherm laagje over de tanden en kiezen plaatsen. Dit doen ze met behulp van amalgaam of hars. Indien de tanden niet meer te redden zijn door rotting, moeten tanden worden getrokken en vervangen worden door een brug of implantaten.

  • Tandartsen kunnen ook middelen voorschrijven die het gebit beschermen tegen maagzuur tijdens het braken. Dit zorgt ervoor dat de tanden en kiezen minder beschadigd raken, alhoewel het water naar de zee brengen is.
  • Tandartsen kunnen er ook voor kiezen om fluoride behandelingen aan te bieden. Een tandarts kan ook adviseren de mond met soda te spoelen om maagzuur in de mondholte te neutraliseren.
  • Door boulimia kan de speeksel productie verminderd zijn en tandartsen adviseren patiënten dan ook veel water te drinken. Mocht dit niet helpen kunnen tandartsen de patiënt voorzien van een speekselvervanger. Hierdoor zullen de ontstekingen met de tijd minder worden en zal de verminderde speelselproductie herstellen.


Boulimia heeft niet alleen consequenties voor het gebit, maar voor het hele lichaam. Het is een serieuze aandoening en mag niet onderschat worden.

Veilig zelf uw tanden bleken
 
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu