Bijholteontsteking kiespijn - Kiespijn. Tips en wat te doen bij kiespijn

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Bijholteontsteking kiespijn

Nieuws

Een bijholteontsteking is een ontsteking van één of meerdere holtes rond de neus. De slijmvliezen in de neus zetten veelal uit en remmen hierdoor de afvoer van pus uit de bijholtes en afvoer van slijm. Symptomen van een bijholteontsteking zijn kiespijn, oorpijn, pijn rond de wangen en ogen en mogelijk koorts. Bij pijn en koorts kan de arts ervoor kiezen om antibiotica voor te schrijven.

 
Wat is bijholteontsteking?

Bijholtes bevinden zich rond de neus in de botten en zijn met kleine openingen verbonden met de neusholtes. Wanneer u geen klachten heeft stroomt de lucht uit en in de bijholtes en wordt slijm vanuit de bijholtes afgevoerd naar de holtes in de neus, ofwel de neusholtes.

In geval van een bijholteontsteking, ofwel sinusitis, zijn de holtes geïnfecteerd, wat veroorzaakt kan worden door virussen, schimmels en bacteriën. De infectie loopt u veelal op door een normale verkoudheid, maar ook een allergie is een mogelijkheid tot het krijgen van een bijholteontsteking.
Wanneer de slijmvliezen in de neus opgezet zijn kunnen de openingetjes in de holtes verstopt raken, waardoor er druk in de holtes ontstaat. Deze druk kan leiden tot pijn, waarbij kiespijn een mogelijk symptoom is.

Symptomen bijholteontsteking

Symptomen van een bijholteontsteking zijn:

Dentsend
Wat te doen bij een bijholteontsteking?

Indien u meer dan 38 graden Celsius koorts heeft en de pijn na enkele dagen niet minder wordt moet u een bezoek brengen aan de huisarts. De huisarts zal u dan waarschijnlijk een antibioticakuur voorschrijven van één tot twee weken.

Indien u geen koorts heeft en de klachten niet ernstig zijn kunt u ook zelf proberen de klachten te verminderen. Het lichaam kan vaak de ontsteking zelf tegengaan, maar dan moet u wel voldoende rust nemen en een goede weerstand hebben. Om de genezing te ondersteunen kunt u zelf ook een aantal dingen doen, namelijk:

  • Veel water drinken om het slijm te verdunnen

  • Paracetmol innemen, die werken zowel pijnstillend als koortverlagend

  • Snuit voorzichtig en niet te vaak
  • Probeer zo min mogelijk te bukken of te buigen met het hoofd
  • Neusdruppels of neusspray met xylometazoline of oxymetazoline gebruiken. Hierdoor slinken de slijmvliezen in uw neus
  • Stomen. Pak hiervoor een bak of kom met kokend water, leg een theedoek over uw hoofd en gooi in het kokende water een klein beetje kamille of stoomdruppels.
  • Zorg voor een gelijkmatige temperatuur, wind en kou voelen niet fijn.
  • Hooikoorts patiënten: Overleg met uw arts als u antihistamine gebruikt. Deze medicijnen drogen de neus uit en verdikken juist het slijm.
 
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu