Bezoek aan de tandarts niet bewust duurder gemaakt - Kiespijn. Tips en wat te doen bij kiespijn

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Bezoek aan de tandarts niet bewust duurder gemaakt

Nieuws

Tijdens de proef met vrije tarieven hebben tandartsen niet met opzet de behandelingen duurder gemaakt voor consumenten. De proef werd door de Nza, Nederlandse Zorgautoriteit, afgelopen jaar voortijdig gestopt, omdat de tarieven voor mondzorg met gemiddeld 10 procent waren gestegen. Volgens onderzoeksbureau Milliman blijkt dit helemaal niet te kloppen en heeft de NZa een verkeerde berekening gemaakt. Milliman deed dit onderzoek in opdracht van ANT, de Associatie Nederlandse Tandartsen.

Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat de NZa tarieven door elkaar haalden. Zo werden tarieven verkeerde tarieven uit 2011 en 2012 met elkaar vergeleken bij bijvoorbeeld een wortelkanaalbehandeling. In 2011 werd een wortelkanaalbehandeling zonder verdoving vergeleken met een wortelkanaalbehandeling met verdoving, waardoor prijzen over 2012 hoger uitvielen. Volgens het onderzoeksbureau Milliman was er alleen sprake van een inflatiecorrectie.

Tandartsen hanteren sinds de zomer van 2012 weer een systeem met vaste prijzen, omdat het experiment van minister Schippers van Volksgezondheid al na enkele maanden werd stopgezet onder druk van de Tweede Kamer. De proef van minister Schippers zou eigenlijk drie jaar duren, maar werd al na enekel maanden stopgezet.

Het voortijdig stoppen van het experiment heeft volgens voorzitter van de ANT, Jan Willem Vaartjes, geleid tot imagoschade. Patiƫnten spreken nog steeds tandartsen aan op het wel of niet verhogen van de prijzen door het misverstand. De voorzitter van de ANT wil dan ook dat de NZa het eigen onderzoek nuanceert zodat er een beter beeld over de mondzorg komt. De ANT gaat het onderzoek binnenkort aanbieden aan de NZa en minister Schippers.

Bron: AD

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu