Kiespijn door een abces - Kiespijn. Tips en wat te doen bij kiespijn

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Kiespijn door een abces

Gebitsproblemen

Een abces kan ontstaan in de zachte kern van de mond, ofwel pulpa, wanneer er niet wordt ingegrepen bij gaatjes in de mond of bij tandbederf. Allereerst wordt de glazuurlaag over de tanden en kiezen aangetast en vervolgens het tandbeen. Hierdoor kunnen bacteriën die dagelijks in de mond komen door dringen tot de pulpa.

Een abces begint bij een gaatje of bij een aandoening van het tandvlees, zoals bij een tandvleesontsteking of bij gingivitus. Er ontstaan bij deze aandoeningen, wanneer er niet wordt ingegrepen, pockets in het tandvlees met daarin tandplak. Wanneer deze ruimtes tussen tand en tandvlees niet wordt schoongemaakt of niet voldoende wordt schoongemaakt kan er een abces in de mond ontstaan.

Symptomen abces

Een abces is eenvoudig en snel te signaleren in de mond. Een abces veroorzaakt namelijk pijn in de mond bij eten en drinken of kan bij het duwen op de tand of kies een pijnlijk gevoel bezorgen. Ook kunnen de klieren in de hals opzwellen of kunt u een zwelling op uw wang ontdekken.

Het is mogelijk dat u wel pijn voelt in de mond, maar dat u niet precies weet om welke tand het gaat. Een tandarts kan u daarbij helpen om de pijnlijke tand te ontdekken. Zo kan de tandarts een röntgenfoto laten maken of kan hij door te tikken met een voorwerp op de tanden of kiezen ontdekken om welke tand of kies het precies gaat.

Ga daarom ook bij een pijnlijke tand of kies direct naar de tandarts om te ontdekken om welke tand of kies het gaat. Hoe eerder de tandarts er iets aan kan doen, hoe beter.

Abces verhelpen

Een abces in de mond is pijnlijk, maar gelukkig goed door een tandarts te behandelen. Veelal bestaat de behandeling van een tandarts bij een abces uit het reinigen van de mond onder het tandvlees en in de pockets of kan hij een abces verhelpen middels een wortelkanaalbehandeling.

Indien het tandvlees is opgezwollen met pus kan de tandarts het abces ook eerst behandelen door het pus te laten afvloeien. Hierdoor neemt de druk af in de mond. Wanneer u hevige aanhoudende pijn ondergaat wordt door de tandarts in sommige gevallen antibiotica voorgeschreven. In het begin zullen pijnstillers noodzakelijk zijn om de antibioticakuur de tijd te geven om het werk te doen.

 
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu