1 op de 5 Nederlanders gaat niet jaarlijks naar de tandarts - Kiespijn. Tips en wat te doen bij kiespijn

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

1 op de 5 Nederlanders gaat niet jaarlijks naar de tandarts

Nieuws

Ruim één op de vijf Nederlanders gaat, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek, niet jaarlijks naar de tandarts.

Dat is niet heel erg volgens de NMT, ofwel de Nederlandse Maatschappij ter bevordering van Tandheelkunde. De zorgkosten stijgen er na berekeningen namelijks nauwelijks door.

Edentaat

21,5 Procent van de Nederlanders dat niet jaarlijks naar de tandarts gaat zijn edentaat. Dit laatste zijn de mensen die helemaal geen tanden en kiezen meer in hun mond hebben en gebruik maken van bijvoorbeeld een kunstgebit.

Baby's en jonge kinderen

Naast de groep mensen zonder tanden en kiezen zijn er ook nog de baby’s en jonge kinderen die meetellen volgens de berekeningen. Kinderen tot en met twee jaar hoeven namelijk niet naar de tandarts, maar tellen wel mee in de berekingen van het CBS laat een woordvoerster van de NMT weten.

Het percentage Nederlanders dat jaarlijks geen bezoek brengt aan de tandarts blijft vrijwel gelijk en in deze groepen zijn er nauwelijks winsten te behalen.

Naast de groep zonder tanden en kiezen en de jongere kinderen zijn er ook Nederlanders met een uitstekend gebit. Deze laatste groep gaat ook niet jaarlijks naar de tandarts, mede omdat zij nauwelijks klachten hebben of de noodzaak van een bezoek niet inzien. Zelden komt het, volgens de woordvoerster van het NMT, voor dat deze mensen klachten krijgen die veroorzaakt zijn door uitstelgedrag.

Uiteraard adviseert het NMT Nederlanders wel een bezoek te brengen aan de tandarts. Niet alleen wordt het gebit gecontroleerd op mogelijke aandoeningen door de tandarts, maar reinigt een tandarts ook veelal direct grondig de mond.

Met name tandsteen wordt bij een bezoek aan de tandarts veelal grondig aangepakt om zo de kans op aandoeningen als kiespijn te voorkomen.

Bron: NU en NMT

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu